SEO

Teknik SEO Analizi Nasıl Yapılır? Adım Adım Teknik SEO Analizi

Teknik SEO Analizi Nasıl Yapılır? Adım Adım Teknik SEO Analizi

W Web sitelerinin etkin kullanılabilmesi için SEO çalışmaları günümüzde yapılması gerekli işler başında gelmektedir. Teknik SEO analizi nasıl yapılır? adım adım teknik SEO analizi işlemleri hakkında bilgi vermeye çalışalım. Teknik SEO, web sitelerinin hem site içi hem de site dışı analizlerinin yapılarak arama motoru optimizasyonlarının gerçekleştirilmesidir. Bir web sitesi için SEO çalışmalarına başlamadan önce, sitenin çalışma sistemini ve eksiklerini tespit etmek gerekir. Bazı siteler için yazılımsal düzenlemeler yapılırken, bazı siteler için uygun içerik hazırlama ile sitelerin etkinlikleri artırılabilmektedir.

Teknik SEO Analizleri

Teknik SEO analizlerini ve denetimlerini yaparken dikkat edilmesi gerekin adımlar bulunmaktadır. Yapılacak olan analizlerin temelini, site içi ve site dışı analizleri ile rakip firma analizleri oluşturmaktadır. Bu aşamalarda doğru tespitler yaptığınızda, yapacağınız çalışmalar daha kolay olacaktır. Teknik analizler ile arama motorlarının algoritmalarına uygun yöntemler geliştirebilir ve web sitesinde gereksiz spamların oluşmasını önleyebilirsiniz. Spamların sayısı arttıkça web sitesine erişi daha kısıtlı olmaya başlayacaktır. Teknik SEO analizlerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz.

Tarama

Teknik SEO çalışmalarına başlamadan önce, web sitesinin olduğu şekliyle taramadan geçirilmesi gerekir. SEO analizlerinin en önemli aşaması tarama işlemleri olarak gösterilmektedir. Yapılacak tarama analizleri ile sitede bulunan gereksiz anahtar kelimeler, yapısı bozulmuş linkler, uygun olmayan görsellikler, başlık sorunları, bağlantısı bozulmuş sayfalar, kopya içerikler ve gereksiz eklentiler tespit edilir. Buna benzer hataların bulunduğu bir web sitesinde sürekli sorunlar oluşacak ve erişim trafiği azalacaktır. Yapılacak analizler ile bu hataların düzeltilmesi için SEO çalışmaları yapılacaktır.

Site Versiyonu

Web siteniz ile önceden yenileme çalışmaları yapmış ve versiyon geliştirmişseniz, versiyonlar arasında görüntü farkı oluşturmalısınız. Arama motorları tarama yaptıklarında, görünüm farkı olmayan versiyonlar arasında ayrım yapamayacaktır. Ayrım yapılamadığı için hangi görünümün yeni versiyon olduğunu anlayamayacaktır. Site görünümü analizlerini yaparak, SEO çalışmalarında uygulanacak yöntemleri belirleyebilirsiniz. Site görünümü versiyonlarında yapacağınız değişiklikler SEO çalışmalarında istenilen başarının daha çabuk yakalanmasını sağlayacaktır. Ayrıca site bağlantı adresinde kullanılan “https” ile “http” farklılıkları bile sitelerin algılanmasında önemli rol oynayacaktır. Yanlış kullanım SEO çalışmalarında başarıyı etkileyecektir.

Site İçin SEO Analizi

Teknik SEO çalışmaları için yapılacak olan analiz çalışmalarında, site için analizi için, içerik başlıkları, anahtar kelimeler, tüm görsel ve grafikler incelenmektedir. Yapılan bu inceleme sonucunda, web sitesinin hangi eksiklerinin giderileceğini, hangi alan ile ilgili çalışmalar yapabileceğinizi görmenizi sağlayacaktır. Geliştirilmiş olan çeşitli analiz programları yardımı ile site için tüm denetimleri kolaylıkla yapabilirsiniz. Site içi SEO analizlerinde, web sitesinin mevcut içeriğinin en etkili şekilde ortaya çıkmasını sağlayacak çalışmalar bir bütün olarak yapılır. Deneyimli SEO uzmanlarının yapacağı analizler ve sonrasına yapılacak çalışmalar ile web sitelerindeki beklentilere ulaşılabilecektir.

Site Dışı Analizleri

Web sitesinde yapılan içerik paylaşımları, site içi çalışmalar olurken, sosyal medya hesapları, tanıtım reklamları, backlinkler site dışı analiz konularını oluşturmaktadır. Web sitelerini güncel kalmasını ve sürekli takip edilmesini sağlayan süreçler site dışı yapılacak olan çalışmalardan oluşmaktadır. Web sitelerine yapılan dış link bağlantıları, SEO çalışmaları için önemli kabul edilmektedir. Farklı sitelerden link almak, farklı sitelerdeki ziyaretçilerin, sizin sitenize yönlendirilmesini sağlayacaktır. Ziyaretçi sayısını artırabilmek için hangi çalışmaların yapılacağına karar verebilmek ancak yapılacak olan doğru analiz çalışmaları ile mümkün olacaktır. Yapılacak olan analizler sonucu, hataların kısa sürede tespit edilmesi, zaman ve maddi kaybınızı azaltacaktır. Teknik SEO çalışmalarının profesyonel olarak yapılması durumunda siteniz, ziyaretçi trafiği oluşturacak ve sıralamasını yükseltecektir.

Rakip Firma Analizleri

SEO çalışmaları için aynı sektörde yer aldığınız firmaların web sitelerinin analizlerini yapmalısınız. Yaptığınız analizlerde, rakiplerinizin eksik yönlerini görerek kendi web sitenizin o yönlerini daha gelişmiş duruma getirebilirsiniz. Rakip analizleri ile teknik SEO öncesinde, ön plan yapabilirsiniz. Yapılacak analizler ile rakip firmanın web sitesinin tasarımlarını inceleyebilir, sosyal medya hesaplarının etkinliklerini görebilir, içerik analizlerini yapabilirsiniz. Rakiplerinizin ürünler için kullanmış olduğu anahtar kelimelerini etkinliklerini inceleyerek, kendi sitenizde daha etkili anahtar kelimelerin kullanılmasını sağlayabilirsiniz. Rakip analizleri ile aynı pazarda yer aldığınız firmaların bir adım önüne geçmeyi başarabilirsiniz.

Analizlerin Sonuçlandırılması

Web siteleri ne kadar kullanışlı ve uygun içerikli olursa hedef kitlenize o derece yaklaşmanıza yardımcı olur. Web sitesi SEO çalışmaları için yapacağınız tüm analiz sonuçlarını, gördükten ve sonuçlar üzerinde değerlendirmeler yaptıktan sonra çalışmalara başlayabilirsiniz. Analizlerin doğru yapılması ve sonuçlar ile site yapısının örtüşmesi önemlidir. Yanlış analizler, yanlış çalışmaların yapılmasına ve düzgün olan bazı bölümlerin zarar görmesine neden olabilir. Eksik ya da hatalı analiz raporları bir işe yaramayacağı için sizler için zaman kaybı olacaktır. Sonuçlandırılan tüm analizlerin ayrı ayır raporlanması, hedef belirlemeyi kolaylaştıracaktır. Yanlış yapıldığını düşündüğünüz analizleri tekrardan gözden geçirmeli ve gerekirse analizleri baştan tekrar yapmalısınız. Bu yöntem, eksikleri doğru tespit etmeye ve yapılan çalışmada başarıyı yakalamaya neden olacaktır.

Teknik SEO Nedir?

Teknik SEO, web sitelerinin hem site içi hem de site dışı analizlerinin yapılarak arama motoru optimizasyonlarının gerçekleştirilmesidir. Bir web sitesi için SEO çalışmalarına başlamadan önce, sitenin çalışma sistemini ve eksiklerini tespit etmek gerekir. Bazı siteler için yazılımsal düzenlemeler yapılırken, bazı siteler için uygun içerik hazırlama ile sitelerin etkinlikleri artırılabilmektedir.

Teknik SEO Nasıl Yapılmalı?

Teknik SEO analizlerini ve denetimlerini yaparken dikkat edilmesi gerekin adımlar bulunmaktadır. Doğru tespitler yaptığınızda, yapacağınız çalışmalar daha kolay olacaktır. Teknik analizler ile arama motorlarının algoritmalarına uygun yöntemler geliştirebilir ve web sitesinde gereksiz spamların oluşmasını önleyebilirsiniz.

Teknik SEO Analizi Kaça Ayrılır?

Teknik SEO analizlerin temeli 3’e ayrılır. Site içi, site dışı ve rakip firma analizlerinden oluşmaktadır.